İzmir mutfağı, tatmayanların denemelerini kesinlikle tavsiye edeceğim, tadanlara da, özellikle bu yazımdan sonra lezzetlerin akıllara gelip canlarının çekmeleri üzerine, bir kez daha tatmalarını önerebileceğim geniş yelpazeli bir yemek kültürünü içinde barındırıyor.Gelin biraz da Ege'nin İncisi'ne özgü ağızlarda hoş tatlar bırakan bu lezzetlerine bakalım:
İzmir dendiği zaman akla gelen ilk lezzetlerdendir boyoz. Aynı zamanda şehir dışında yaşayanların da en büyük özlemi..İzmir dışında hiçbir yerde satılmamaktadır çünkü. İzmirli olmayıp bu lezzeti tadanlar genelde milföy hamurundan yapılmış hamur işlerine benzetirler, ancak tadının oldukça farklı olduğunu söyleyebilirim. Boyoz, pastanelerde yağlı ve yağsız olarak bulunur; genellikle yağsız boyoz, tercih edilendir. Ancak bu, diğerinin çok yağlı olmasından dolayı değil, yerken dökülüyor olmasından kaynaklıdır.Fotoğrafta gördüğünüz gibi boyozun en yakın dostu, olmazsa olmazı haşlanmış yumurtadır.
Kumru
![]() |
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=127624 adresinden alınmıştır. |
Her kuşun eti yenmez, bu nedenle İzmir lezzetlerinden kumru dediğimiz zaman, aklınıza kuş türü gelmesin.. Kumru, tıpkı boyoz gibi, İzmir dışında pek rastlamayacağınız, rastlasanız da İzmir'de yapılanların lezzetini veremeyecek olan bir sandviç türü. Gevrek(simit) hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilen susamlı sandviçin içine konan domates, İzmir'e özgü tulum peyniri ve yeşil biber ile yapılan kumru, duyanlar için çok basit gelse de tadı küçümsenmeyecek kadar iyi.
![]() |
http://ege.yemekleri.tv/izmir-kumrusu-tarifi/ adresinden alınmıştır. |
İzmir'e özgü bu lezzet, aslında iki çeşittir. Yukarıda bahsettiğim kumruya ek olarak bir de, aynı susamlı sandviçin içine salam, sosis, sucuk, peynir, domates, turşu, ketçap, mayonez konmasıyla elde edilen bir çeşidi daha vardır. Bu kumru çeşidi daha çok Çeşme tarafında rağbet görmekte ve pek çok İzmirli tarafından kumru değil karışık sandviç olarak eleştirilmektedir.
Otlar
İzmir mutfağı denince, eminim ki, pek çoğu tarafından akıllara ot ve sebze kültürü gelmektedir. Gerçekten de zeytinyağı ile gerek salatası gerek de yemeği yapılabilen otlar, kendilerine İzmir'in ve diğer şehirlerin sofralarında yer bulabilmektedir.
![]() |
Deniz börülcesi http://www.hafiftarif.com/deniz-borulcesi-salatasi-tarifi/ adresinden alınmıştır. |
Radika salatası http://www.pembekekik.com/2015/02/radika-karahindiba-salatas.html adresinden alınmıştır. |
![]() |
Cibez http://gemyeli.blogspot.com.tr/2012/02/cibez-salatas-ve-cibezin-faydalar.html adresinden alınmıştır. |
![]() |
Ebegümeci http://www.ebegumeci.gen.tr/ebegumeci-kavurmasi.html adresinden alınmıştır. |
![]() |
Şevket-i Bostan http://www.faydalar.gen.tr/sevketi-bostan-faydalari.html adresinden alınmıştır. İzmir Köfte
http://yemek.com/izmir-mutfagi/#.WRxBGj7r3IU adresinden alınmıştır.
|
Basit bir sulu köfte yemeği gibi görünse de, İzmir köfte tadına bakıldığında hiç öyle olmadığı anlaşılan ve bundan dolayıdır ki sadece İzmirliler tarafından değil ülke genelinde de bilinen ve yapmak için tercih edilen bir yemek. Özellikle benim gibi, köfteyi sadece ızgara olarak tüketebilenlerin bile çok seveceğinin garantisini verebilir, bir an önce tatmalarını tavsiye ederim.
Lokma
![]() |
http://www.lokmacibaba.com/lokma-tarihcesi adresinden alınmıştır. |
İzmir'in ünlü olan bir başka lezzeti de, lokmasıdır. Öyle ki pek çok şehirde görmüşsünüzdür, İzmir lokması adı altında lokma satan yerleri. İstanbul ya da başka şehirlerin aksine, İzmir'de bu şerbetli tatlıya para verilmez, çünkü zaten hemen her gün biri hayır için lokma döktürür ve hiç çekinmeden o lokma sırasına girilir.
Elbette İzmir'de suradan papaz yahnisine, zerdeden gerdan tatlısına daha pek çok lezzet var, yelpaze çok geniş. Bilmeniz ve tatmanız gerektiğini düşündüğüm lezzetleri, yirmi üç yıllık hayat deneyimime dayalı olarak vermek istedim, umarım yolunuz İzmir'e düşer de, siz de bu mutfağa özgü tatlardan denersiniz😊